Leesvaardigheid: "Bijgeloof: Vrijdag 13 !"

Lis attentivement ce petit texte! Passe la souris ou clique sur un mot souligné pour avoir sa traduction!
Selon le cas, clique sur la réponse, coche les bonnes réponses, ou entre la réponse dans la case!

Pour certaines questions, tu peux utiliser l'AIDE, mais tu perdras des points!
Bon travail!!
dernière cène§1.
Vrijdag de dertiende wordt als een ongelukkige dag beschouwd, wegens de combinatie van vrijdag en dertien. Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Het getal 13 is volgens deze theorie gebaseerd op het aantal aanwezigen tijdens het Laatste Avondmaal, namelijk 13.

§2.
Daarentegen wordt in Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen dinsdag de dertiende als ongeluksdag gezien. In Italië is vrijdag de zeventiende de ongeluksdag.

§3.
tempelierVrijdag 13 oktober 1307.
Dit is een tweede verklaring beschreven door Yves de Lessines. De orde van de Tempeliers werd door Paus Innocentius III in de 12de eeuw opgericht. De ridders van die orde speelden een belangrijke rol bij de Kruistochten, veroverden veel macht en aanzien en zaten goed bij kas.
Een van de koningen van Frankrijk, Filips IV, had door veel leningen grote schulden opgebouwd bij de orde. Bovendien was hem ooit door de ridders het lidmaatschap ontzegd. Als ultieme noodgreep beschuldigde Filips de orde van ketterij.

§4.bûcher
Op vrijdag 13 oktober 1307 werd Jacques de Molay, de laatste officiële grootmeester, samen met zestig andere tempeliers gearresteerd in Parijs. Tegelijkertijd werden ook op andere plaatsen in Frankrijk tempeliers gevangen genomen. Ze werden door martelingen gedwongen om hun schuld toe te geven. Allen werden tot de brandstapel veroordeeld. Paus Clemens V, die paus was geworden dankzij de steun van de Franse koning, gaf zijn goedkeuring aan de arrestatie en de veroordeling van de tempeliers.

§5.
De terechtstelling volgde op de 18de maart van het jaar 1314, hetzelfde jaar waarin zowel de paus (20 april) als de koning (29 november) gestorven zijn. Uit dit feit is de mythe ontstaan dat Jacques de Molay vlak voor zijn dood een vloek over hen had uitgesproken.

§6.
De arrestaties in 1307 en de vervloeking zouden tot de angst voor vrijdag de dertiende bijgedragen hebben.


 
©. ~ LDD-Soft.be