VOC

geluid Kan het wat minder luid?

Er is geluid en lawaai. Lawaai is geluid dat onaangenaam is, dat stoort. Toch is hetzelfde geluid niet voor iedereen onaangenaam, m.a.w. wat voor de ene storend lawaai is, is voor de andere gewoon maar geluid. Hoe we dat geluid 'horen', hangt ook van het ogenblik, de plaats en ons humeur af. Het is dus allemaal erg subjectief. Wèl is zeker dat ons lichaam bijna niet kan wennen aan lawaai, ook al horen we het jarenlang. Integendeel, hoe ouder we worden, hoe minder we ertegen kunnen. Van lawaai ga je niet dood, maar het kan wel erg op je zenuwen werken.

De intensiteit van een geluid wordt in de wetenschap gemeten in decibels. Eén decibel komt overeen met het zwakste geluid dat het menselijk oor kan waarnemen. Geluid wordt pas storend in de buurt van 70 decibel. Boven de 120 decibel wordt het echt pijnlijk. Een paar voorbeelden : in een rustig appartement zul je 30 tot 40 decibel meten; op straat, in volle verkeer, 70 tot 90 decibel.

Is lawaai schadelijk voor onze gezondheid?

Bij 70 decibel beginnen onze zenuwen te reageren met een verhoogde bloeddruk. Daarboven reageert ons lichaam op verschillende manieren : we krijgen b.v. een droge mond of we worden bleek. Vanaf 90 decibel kan je oorpijn hebben. Wie elke dag bij zo'n lawaai moet werken, loopt wel gevaar mettertijd doof te worden.

Boven de 120 decibel wordt er iets gekwetst in ons lichaam. Sommige dokters menen dat je van zo'n lawaai een maagzweer of een hartziekte kan krijgen.

Je zou denken : als ik slaap, hoor ik niks. Mis, lawaai kan ons ook kwaad doen als we slapen. Omdat het ons belet in één trek door te slapen. En van korte stukjes slaap zijn we veel minder uitgerust. Als dat zich dagen of wekenlang herhaalt, kunnen we er ziek van worden.

Is er aan lawaai wat te doen?

In heel wat landen bestaat een reglementering die arbeiders tegen industrieel lawaai moet beschermen. Ook zijn er middelen om b.v. een kantoor minder lawaaierig te maken. Met meer plastic in machines, vast tapijt en wanden die het geluid opslorpen, wordt kantoorwerk heel wat makkeIijker.

Een grote verzekeringsmaatschappij liet enkele jaren geleden haar kantoren met geluiddempend materiaal bezetten. Gevolg : sindsdien worden véél minder fouten gemaakt, 52 % minder rekenfouten en 29 % minder tikfouten. En omdat de bedienden minder vaak ziek zijn, gaan er minder werkdagen verloren.

Ook tegen verkeerslawaai is er wel wat te doen, helaas met vrij hoge kosten. Een ringlaan houdt veel auto's buiten de stad en maakt ze dus een stuk rustiger. Ook groene zones zijn erg nuttig.

Wat weinig of niets kost, is een beetje aandacht voor onze onmiddellijke omgeving. Want heel wat lawaai maken we zelf. Denk maar aan dat autoportier dat midden in de nacht werd dichtgeklapt. Aan de trappen die je soms afdondert. Aan de waterspoeling die je na middernacht doortrekt. Aan een hond die huilt omdat hij alleen wordt gelaten. Aan lawaaierige kinderen die niemand berispt. Aan stereotorens die veel te luid staan. Met wat minder lawaai gaat dat ook allemaal. En de kwaliteit van ons leven wordt er heel wat beter op. Met een beetje meer aandacht gunnen we onszelf en de anderen weldoende stilte.



Informatie over decibels

Oefeningen

©  ~ LDD-Soft.be