Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs

Wat doet een advocaat?

Wat doet een advocaat?

In Nederland werken meer dan 15.000 advocaten. Wat doet een advocaat eigenlijk? Wat verdient hij? Waar werkt hij?

Opleiding

Het kost totaal 7 jaar om een advocaat te worden. Eerst moet je een VWO-diploma halen in 6 jaar. Dan moet je een bachelor van 3 jaar en een master van 1 jaar volgen. En als laatst moet je een 3 jaar durende advocatenstage doen. Tijdens deze stage wissel je diverse opleidingen en cursussen af met dagelijkse praktijk.

Er zijn verschillende juridische masters die je aan de universiteit kunt volgen. Zo zijn er:

Werk

De meeste advocaten werken bij een advocatenbureau. Er zijn meer dan 3000 advocatenbureaus in Nederland. Veel advocaten komen vaak in de rechtszaal om het standpunt van zijn/haar cliënt te verdedigen, maar er zijn er ook die daar (bijna) nooit komen. Als advocaat werk je voor cliënten, bestudeert stukken en pleit bij de rechtbank. Je discussieert veel en bent vaak in gesprek met mensen.

Loon

Voor advocaat-stagiaires zijn minimumlonen vastgesteld. Voor een 1e-jaars is dat €2.000, voor een 2e-jaars €2.279 en voor een 3e-jaars €2.532 (bruto per maand). Het jaarsalaris van een advocaat met 7 jaar ervaring is al snel €100.000.

Het kost dus echt heel veel tijd en moeite om een advocaat te worden. En je moet er ook echt niet aan beginnen als je het niet interessant vindt. Je leert veel en het salaris is natuurlijk ook niet mis. Je helpt mensen met hun problemen en overtuigt rechters. Een mooi beroep, maar over smaak valt niet te twisten.

Bron : zakelijk.infonu.nl

© ~ LDD-Soft.be