Woordenschat

skiën SKI

SKIGESCHIEDENIS IN HET KORT

Olympische Spelen 1924Duizenden jaren lang waren ski's alleen maar een middel om zich over de sneeuwvlakten te verplaatsen, bijvoorbeeld om te jagen. Omstreeks het midden van de 19de eeuw ontdekte men dat skiën ook prettig is. In Zwitserland en Oostenrijk richtte men de eerste skiclubs op. De leden waren vooral rijke Engelse toeristen.
In 1924 werden de eerste Olympische Winterspelen georganiseerd. Er kwam grote belangstelling voor de skisport, vooral toen het mogelijk werd de ski-wedstrijden te volgen op de televisie. Tegenwoordig is het aantal skiërs zo groot, dat er in Zwitserland al een speciale skipolitie nodig is.

SKIËN! GEVAARLIJK?

Ongeluk Skiën is prettig, maar soms loopt het verkeerd af. Voor Koen was de vorige skivakantie helemaal geen pretje. Hij vertelt er zelf over. "Elk jaar ga ik met mijn ouders op sneeuwvakantie. Ook vorig jaar, met Kerstmis. Maar voor mij was het geen prettige vakantie. Ik kwam in het ziekenhuis terecht! Ik was niet onvoorzichtig geweest. Volgens mij gebeurde het ongeluk door de slechte afbakening van de piste. Normaal moet een skiweg goed aangeduid zijn door vlaggetjes. Maar dat was het geval niet. Ik ging dus uit de bocht en kwam in een pak verse sneeuw terecht dat wel 1,80 m hoog was. Het was een pijnlijke klap!

Naar het ziekenhuis Een ziekenwagen kwam me halen en reed me over een smalle bergweg naar het ziekenhuis. Daar nam men foto's. Toen ik die zag, besefte ik hoe ernstig de breuk was. De Franse dokter stak mijn been tot aan de heup in het gips. Gelukkig had mijn vader een verzekering. De verzekeringsmaatschappij stuurde een ziekenwagen en die bracht me naar het ziekenhuis in Aalst. Op Nieuwjaar werd ik geopereerd. De chirurgen staken drie schroeven in mijn been om een splinter op zijn plaats te houden.

In het gips Ik zat meer dan twee maanden in het gips. Maar erg veel hinder had ik er niet van. Ik miste slechts één dagje school! Die breuk was natuurlijk geen prettige ervaring. Toch verlang ik nu al weer naar het witte sneeuwlandschap. Dit jaar ga ik terug, naar dezelfde piste. Ik hoop dat ze intussen vlaggetjes langs de skiweg hebben geplaatst!"

Oefeningen

©  - LDD-Soft.be