Leesvaardigheid: "Gsm"

gsm

Lis attentivement ce petit texte!
Clique sur les mots grisés pour avoir leur traduction!
Selon le cas, clique sur la réponse, coche les bonnes réponses, ou entre la réponse dans la case !

Pour certaines questions, tu peux utiliser l'AIDE, mais tu perdras des points!

We kunnen niet meer zonder gsm

Meer dan 40% van de jongeren kan zich geen leven meer voorstellen zonder gsm. Drie kwart zou hem heel erg missen. Drie op vier ergert zich ook als zijn sms’je niet meteen beantwoord wordt. Dat zegt een steekproef van de KU Leuven en Maks! bij 227 laatstejaars.

98% van alle ondervraagde jongeren bezit een eigen gsm. Toch belt een vrij grote groep (32%) nooit, en pleegt nog eens 34% maar op 1 of 2 dagen per week eens een telefoontje. Op een gemiddelde dag waarop wél gebeld wordt, hangen we gemiddeld 15 minuten aan de lijn. 66% van de jongeren verstuurt elke dag van de week 1 of meer sms’jes. Gemiddeld genomen worden 11 sms’jes gestuurd per dag.

Jongeren willen vrienden en familie bereiken en voor hen bereikbaar zijn. Zeven op tien gebruikt zijn gsm als horloge, zes op tien ook als wekker. Tijdens de les laten acht op tien hun gsm aanstaan, weliswaar op ‘stil’. Onze gsm zorgt voor veel verbondenheid met vrienden en familie. Hoe meer we met hun vrienden bellen of sms’en, hoe hechter de onderlinge band, zo blijkt.

Sms’en is populairder dan gewoon telefoneren. 20% van de ondervraagde jongeren belt dagelijks 1 of meerdere keren met zijn/haar lief, maar 65% sms’t er meerdere malen per dag mee. Slechts 9% van de jongeren belt dagelijks met vader en/of moeder, 39% 1 of enkele keren per week. Opvallend: maar liefst 31% van de laatstejaars sms’t (bijna) nooit met zijn/haar ouders.

We voelen ons ook veiliger met een gsm op zak. 49% van de jongeren zegt regelmatig of altijd gebruik te maken van de gsm wanneer ze zich ongemakkelijk voelen in een situatie (bvb. ’s nachts alleen op straat). De gsm wordt dan ook door 63% van de jongeren regelmatig tot altijd meegenomen om zich veiliger te voelen in geval van noodsituaties.
Vérifions maintenant ta compréhension du texte!
 
©. ~ LDD-Soft.be