Dubbelklik op een woord om de vertaling te zien! (Daar heb je internet voor nodig!) 

Jarig zijn in Nederland

hoera gefeliciteerd In Nederland feliciteer je niet alleen de jarige, maar iedereen feliciteert elkaar met de jarige. Dat is toch leuke gewoonte, tenslotte hebben bijvoorbeeld de ouders toch een belangrijke bijdrage geleverd... En voor de rest van de familie en vrienden is het toch ook een beetje feest?

Verder verlopen verjaardagen in Nederland vaak volgens hetzelfde schema. Zodra je op het bankstel hebt plaatsgenomen, krijg je koffie of thee met een stukje taart aangeboden. Er is meestal keuze uit twee soorten taart, die echter vrijwel altijd hetzelfde smaken, want de prijsbewuste Nederlanders halen ze vaak bij de banketafdeling van hetzelfde warenhuis.
Let trouwens op, als je voor het eerst op zo'n verjaardagsfeestje komt : iedere persoon krijgt maar één stukje taart en je wordt niet geacht om een tweede stukje te vragen (ook al blijft er een halve taart over)!
Bij het overhandigen van het cadeau wordt er vaak gezongen "Er is er een jarig, hoera, hoera...!" Als het maar gezellig is! Je zit dus gezellig op het bankstel of op een stoel met de koffie in de rechterhand en je taart op je knieën. Terwijl je de zaak in evenwicht probeert te houden, klets je wat met de andere genodigden.

Ondertussen gaat om de paar minuten de bel en er komen nieuwe gasten binnen die, nadat ze iedereen begroet en/of gefeliciteerd hebben, onmiddellijk van koffie en taart moeten worden voorzien. De stoelen worden dichter bij elkaar geschoven - lekker knus - en je begint weer een gesprek met de mensen die naast je zitten. Dit herhaalt zich totdat de laatste stoelen bezet zijn.
Voor iemand die niet in het land geboren is, is het moeilijk te begrijpen wat er nou zo gezellig aan is, maar het heeft zijn charmes.

©. ~ LDD-Soft.be