Woordenschat

GELUIDSHINDERGELUIDSHINDER KAN JE LEVEN VERKORTEN

Dr. William Meechan van de universiteit van Los Angeles in de VSA heeft kort geleden een paar onrustwekkende cijfers gepubliceerd in verband met geluidshinder. Dr. Meechan had twee analoge buurten in twee Amerikaanse steden bestudeerd. Eén buurt lag dicht bij een groot vliegveld en de andere buurt niet. Het blijkt nu dat het sterftecijfer in de buurt bij het vliegveld 19 procent hoger ligt dan in die andere buurt! Dit cijfer werpt een luguber licht op de gevolgen van te veel geluidshinder! Natuurlijk zijn nog meer onderzoekingen nodig om een duidelijke mening te kunnen hebben over deze zaak, maar het resultaat van dr. Meechan is toch al de moeite waard.

Geluidshinder

Een tijd geleden hebben geleerden bewezen dat de toenemende geluidshinder in onze wereld slecht is voor de zenuwen van mensen en dieren. Ratten in kooien werden voortdurend door hard lawaai geprikkeld en na een paar dagen al merkte men bij de dieren alle tekenen van een "zenuwinzinking". Mensen die in lawaaierige fabrieken werken, zijn agressiever, vlugger vermoeid en worden veel gemakkelijker moedeloos dan mensen die in een stille omgeving werken. Ook is kort geleden bekend geworden dat de agressiviteit bijzonder groot is in lawaaierige disco-clubs en dancings. Het spreekwoord, zegt: "muziek verzacht de zeden", maar niet als de muziek te luid is!

Miskramen

Dr. Meechan heeft in zijn rapport nog meer onrustwekkende gegevens staan. Het blijkt dat in de bedoelde buurt bij het vliegveld het aantal miskramen gevoelig hoger ligt dan in andere buurten. Dat is een duidelijk alarmerend feit. Als het met de geluidshinder al zo ver komt dat onschuldige, nog niet geboren baby's er het slachtoffer van worden dan moet er dringend iets gedaan worden, besluit de Californische geleerde.

Straalvliegtuigen

Straalvliegtuigen die opstijgen en landen produceren natuurlijk een enorme geluidshinder. Geluid wordt gemeten in decibels en er werd bewezen dat het geluid van een opstijgend straalvliegtuig ver boven de zogenaamde "pijngrens" ligt. Als geluid boven de pijngrens stijgt, registreren de menselijke hersenen pijn. Niet voor niets dragen de vluchtleiders op de vliegvelden dikke, gewatteerde oorkleppen. Maar de mensen in de buurt van die vliegvelden kunnen natuurlijk moeilijk de hele dag met zulke dingen om hun hoofd lopen!

Meer dan vervelend

Men begint nu dus de indruk te krijgen dat geluidshinder nog ergere gevolgen heeft dan zenuwinzinkingen. Het rapport van dr. Meechan besluit met een ernstige waarschuwing : we moeten ervoor zorgen dat onze omgeving minder luid wordt, want anders is de mogelijkheid zeer reëel dat het geluid één van onze ergste vijanden en een belangrijke moderne kwaal gaat worden.


Bob van Laerhoven

Oefeningen

© ~ LDD-Soft.be