Wakker worden met Frans accent

Tip Als je met je muis over een onderstreept woord gaat, dan krijg je de vertaling ervan!
Tip Als je op een onderstreept woord tikt, dan krijg je de vertaling ervan!

Kay Russel
CHELTENHAM - Een Britse vrouw die naar bed ging met migraine, werd de volgende ochtend wakker en sprak ineens met een Frans accent. De 49-jarige Kay Russel lijdt volgens doktoren aan het "Foreign Accent Syndrome", ofwel het buitenlands accent syndroom. Familie en vrienden hebben nog steeds moeite haar te verstaan.

Spraakgebrek
"Ik probeer geen accent op te zetten", vertelt de vrouw aan de Britse krant 'The Daily Mail'. "Het is een soort spraakgebrek." Russell leed al twintig jaar aan zware migraine. Voorheen raakten haar benen hierdoor geregeld verlamd of had ze soms moeite met spreken. Maar sinds kort spreekt ze alleen nog maar met het voor haar vreemde accent.

Gezichtsuitdrukkingen
Volgens de vrouw gaat het syndroom dieper dan alleen haar stem. "Mijn gezichtsuitdrukkingen tijdens het spreken zijn compleet veranderd. Ook schrijf ik ineens in een ander dialect. Ik zeg en schrijf bijvoorbeeld "peoples" en niet "people" zoals vroeger." Het "Foreign Accent Syndrome" kan dagen, weken, maanden, jaren of zelfs voorgoed blijven. Er is momenteel ook nog geen medicijn voor.

Andere gevallen
In het verleden zijn er meer mensen geweest die, van het ene op het andere moment, ineens spraken met een ander accent of in een andere taal. Een Britse die ineens met een Chinees accent spreekt, een Kroatisch meisje dat ineens vloeiend Duits spreekt en een Schot die na een ongeluk Pools praat.