Logo Coca-Cola
Woordenschat Oefeningen

flesjes Wat wordt door de jongeren op feestjes het meest gedronken? Juist, coca-cola.

Wat is nu precies die fameuze coca-cola? In de encyclopedie staat het : 'Drank op basis van plantenextracten uit cocabladeren en uit colanoten (zonder cocaïne), suiker, water en koolzuur.'

Tot in 2012 kende niet één van de concessiehouders van de 7000 coca-colafabrieken het geheim van het mysterieuze mengsel. De Amerikaanse centrale stuurde het helemaal klaar naar de concessiehouders. Dezen deden er nog een mengsel van water, suiker, karamel, vanille en cafeïne bij. Slechts twee chemici kenden de formule, zij mochten die aan niemand mededelen, zij mochten ze zelfs niet op papier zetten. Na de dood van één van hen kreeg iemand anders het recept. Dat recept was één van de best bewaarde geheimen ter wereld. Om een nieuwe hoeveelheid van het mengsel te maken, noemde men de ingrediënten met codecijfers.

Pemberton De vloeistof 7X werd in 1886 door de Amerikaan Pemberton uitgevonden. Deze drogist had reeds een hoestdrank en een andere alkoholvrije drank op de markt gebracht. Zijn nieuwe limonade noemde hij coca-cola naar de belangrijkste ingrediënten ervan.
Candler Het eerste jaar verkocht hij er 8 liter van. Toen hij ziek werd en geld nodig had, verkocht hij zijn recept aan Asa Candler voor 1700 dollar. Candler verdiende de 1700 dollar in korte tijd terug en verkocht het in 1919 aan de multimiljonair Woodruff voor 25 miljoen dollar. Candler had er geen idee van dat de nieuwe bezitter deze fabuleuze som binnen het jaar terug zou verdienen.

Na de dood van Woodruff kwam het mysterieuze recept in handen van zijn zoon, Bob Woodruff. Onder de nieuwe directie werd coca-cola een werelddrank. Meer dan één miljoen mensen verdienen hun dagelijks brood door de verkoop van de populaire vloeistof.

Veel andere fabrikanten probeerden later het drankje te imiteren. Maar tot nu toe lukte het niemand het succes van coca-cola te evenaren. Dank zij zijn specifieke smaak en - niet te vergeten - de intensieve reclamecampagnes blijft coca-cola een zeer geliefde drank voor jongeren.

©. ~ LDD-Soft.be